آرتروز چیست؟

آرتروز چیست؟

آرتروز و علل ایجاد آن چیست؟ 

روشهای تشخیص و درمان کدام هستند؟ راههای پیشگری چیست؟

به زبان ساده آرتروز یعنی فرسودگی مفصل طبیعتا فرسودگی مراحل و درجاتی دارد و افراد مختلف با شدت متفاوت درگیری مراجعه میکنند. آرتروز ممکن است اولیه باشد؛ یعنی بدون هیچ علت و بیماری خاص و یا ثانویه بدنبال برخی آسیب و بیماری ها مانند شکستگی های مفصل و نیز آسیب لیگامان و رباط یا سابقه عفونت و یا برخی بیماریهای داخلی یا سیستمیک مانند روماتیسم یا نقرص.

 عوامل مستعد کننده آرتروز اولیه درواقع شامل دو دسته کلی می باشد: عوامل مربوط به خود فرد و عوامل خارجی که بر جسم فرد تاثیر میگذارد. عوامل مربوط به خود فرد شامل وراثت و سابقه خانوادگی ، جنسیت زن و بالارفتن سن است که طبیعتا هیچکدام از آنها قابل تغییر نیست. 

اما عوامل محیطی که با کنترل آنها میتوان از بروز و یا پیشرفت آرتروز ممانعت کرد به ترتیب اولویت وزن بالا ، فعالیت بیش از حد و آسیب رسان به مفصل مانند نشستن روی زمین بصورت دو زانو یا چهار زانو ، تردد از پله ، استفاده از توالت معمولی و یا بی تحرکی بیش از حد و سستی و ضعف عضلانی و همچنین عوامل تغذیه ای موثر در آرتروز استفاده بیش  از حد غذاهای اشباع و تولید کننده رادیکال آزاد در بدن مانند نمک روغن سرخ کردنی گوشت قرمز فست فودها و در مقابل استفاده کمتر از آنتی اکسیدانها خصوصا ویتامین ث و ای که در غذاهایی مانند زنجبیل دارچین سنجد انجیرخشک سویا زردچوبه عسل آووکادو به وفور یافت می شود. 

مهمترین روش تشخیص آرتروز شرح حال معاینه و انجام رادیوگرافی ساده است. در شرح حال فرد سابقه مشابه را در والدین و نزدیکان خود عنوان میکند. نوع درد فرد فعالیتی است و پس از انجام فعالیت تشدید و با استراحت نسبتا تسکین می یابد. در معاینه فرد ممکن است تغییر شکل اندام بصورت زانوی پرانتزی و نیز تورم دیده شود.

در خانم های چاق تورم توده چربی در قسمت بالا و داخل ساق رویت میگردددر لمس زانو درد در قسمت داخل و زیر زانو متمرکز است و گاها افزایش مایع مفصل وجود دارد و اصطلاحا زانو آب آورده است. در مراحل پیشرفته محدودیت حرکتی وجود دارد و زانو بطور کامل باز نمی شود و اصطلاحات پشت زانو به روی تخت نمی رسد. در رادیوگرافی مفصل که بطور ایستاده و دوطرفه صورت میگیرد کاهش فضای مفصل و تیز شدگی لبه های استخوان و‌گاها قطعات غضروفی داخل مفصل رویت میگردد.


 درمان بیماری بستگی به مرحله و شدت بیماری و سن فرد و نیز سابقه درمانهای قبلی می باشد. در شروع کار تغییر روند زندگی و کاهش وزن و ورزش توصیه می شود و بعضا داروهای خاص تجویز می گردد. ممکن است در مراحل پیشرفته تر از تزریق داخل مفصل و نیز فیزیوتراپی استفاده شود. در برخی موارد ممکن است مداخلاتی در اصلاح عوامل زمینه ای مانند اصلاح انحراف محوری زانو صورت گیرد. نهایتا مواردی که پاسخی به هیچ درمان نمی دهند و یا در مراحل نهایی قرار دارند تحت جراحی تعویض مفصل قرار می گیرند.
اشتراک گذاری :

افزودن نظر جدید

 نظر شما با موفقیت ارسال شد. متشکرم!   تازه کردن
خطا: لطفاً دوباره امتحان کنید