آرتروز چیست؟
آرتروز و علل ایجاد آن چیست؟
روشهای تشخیص و درمان کدام هستند؟ راههای پیشگری چیست؟
به زبان ساده آرتروز یعنی فرسودگی مفصل طبیعتا فرسودگی مراحل و درجاتی دارد و افراد مختلف با شدت متفاوت درگیری مراجعه میکنند. آرتروز ممکن است اولیه باشد؛ یعنی بدون هیچ علت و بیماری خاص و یا ثانویه بدنبال برخی آسیب و بیماری ها مانند شکستگی های مفصل و نیز آسیب لیگامان و رباط یا سابقه عفونت و یا برخی بیماریهای داخلی یا سیستمیک مانند روماتیسم یا نقرص.
عوامل مستعد کننده آرتروز اولیه درواقع شامل دو دسته کلی می باشد: عوامل مربوط به خود فرد و عوامل خارجی که بر جسم فرد تاثیر میگذارد. عوامل مربوط به خود فرد شامل وراثت و سابقه خانوادگی ، جنسیت زن و بالارفتن سن است که طبیعتا هیچکدام از آنها قابل تغییر نیست.
مهمترین روش تشخیص آرتروز شرح حال معاینه و انجام رادیوگرافی ساده است. در شرح حال فرد سابقه مشابه را در والدین و نزدیکان خود عنوان میکند. نوع درد فرد فعالیتی است و پس از انجام فعالیت تشدید و با استراحت نسبتا تسکین می یابد. در معاینه فرد ممکن است تغییر شکل اندام بصورت زانوی پرانتزی و نیز تورم دیده شود.
در خانم های چاق تورم توده چربی در قسمت بالا و داخل ساق رویت میگردد. در لمس زانو درد در قسمت داخل و زیر زانو متمرکز است و گاها افزایش مایع مفصل وجود دارد و اصطلاحا زانو آب آورده است. در مراحل پیشرفته محدودیت حرکتی وجود دارد و زانو بطور کامل باز نمی شود و اصطلاحات پشت زانو به روی تخت نمی رسد. در رادیوگرافی مفصل که بطور ایستاده و دوطرفه صورت میگیرد کاهش فضای مفصل و تیز شدگی لبه های استخوان وگاها قطعات غضروفی داخل مفصل رویت میگردد.
افزودن نظر جدید